Boekpresentatie onderwijsmethodiek Hart van Onderwijs

Nyingma Centrum Nederland en Hart van Onderwijs kondigen met veel genoegen de presentatie aan van het nieuwe Hart van Onderwijsboek van Douwe Hoitsma. Op de website van Hart van Onderwijs is hierover meer informatie te vinden.

Douwe Hoitsma was onlangs ook te zien in het tv programma Boeddha in de Polder van Joris Linssen. Hij werkt al 25 jaar lang aan het introduceren van boeddhistische waarden bij kinderen.  Dat doet hij via Hart van Onderwijs, Hart van Onderwijs (HvO), een unieke en schoolbrede onderwijsmethodiek voor persoonlijk, sociaal en systeemleren. Met HvO leren kinderen en volwassenen om te groeien in hun kwaliteiten, vaardigheden, kennis en als ‘mens’. HvO wil het bevorderen van het welbevinden, de sociale competentie en de leervaardigheden bij zowel kinderen als leerkrachten bewerkstelligen. In bredere zin laat HvO dus kinderen en volwassenen als mens groeien.

Douwe  is auteur van twee prentenboeken voor kinderen en ontwikkelde in de praktijk werkzame methodes om kinderen op speelse wijze te leren werken met de vier onmetelijken en de zes paramitas, krachtige universele waarden uit het boeddhistisch onderricht.

De vier onmetelijken zijn hier ‘vertaald’ als vier hartkwaliteiten: verbondenheid, hulpvaardigheid, vriendelijkheid en blijdschap

De zes paramitas zijn omgezet naar zes leercompetenties, geven/delen, discipline, geduld, inzet, concentratie en wijsheid, vermogens om goed met elkaar om te gaan en te kunnen leren.

De essentie van de leer van de Boeddha (Dharma) staat beschreven in dit citaat:

Doe een ander geen kwaad,
cultiveer het goede,
ken je eigen geest.

Dit citaat is in wezen ook de essentie van Hart van Onderwijs.

‘Doe een ander geen kwaad’ betekent dat je een ander in ieder geval geen pijn of kwaad doet als je het goede niet kunt cultiveren. In het kader van HvO houdt dit in dat we met de tegenpolen van de tien HvO elementen kunnen omgaan.

‘Cultiveer het goede’ betekent in het kader van HvO dat we de tien HvO elementen, de vier hartkwaliteiten en zes vaardige middelen,  ontwikkelen om positieve gevoelens te stimuleren.

‘Ken je eigen geest’ houdt persoonlijkleren in binnen HvO, waarbij kinderen en volwassenen eigenaar over hun eigen leerproces zijn.

In Douwe’s nieuwe boek worden de visie, de beoefening, het omgaan met ruzies en conflicten, implementatie, resultaten en opbrengsten beschreven. Wie nieuwsgierig is en wie wellicht de ontwikkelde methodes zelf wil  gaan toepassen moet beslist dit boek lezen. Hart van Onderwijs ontwikkelt ook workshops die leraren in het basisonderwijs op weg helpen in het werken met de methode en de prentenboeken. In het boek staan ook een aantal unieke bewegingsoefeningen, die aandacht en concentratievermogen verbeteren.

Meer informatie is te vinden op de website van Hart van Onderwijs .

De presentatie vindt plaats in Nyingma Centrum Nederland, Reguliersgracht 25 Amsterdam  op zaterdag 19 oktober van  16.00-17.00 uur.  De toegang is gratis, allen welkom. Mis het niet, want Douwe signeert! Degene die niet live aanwezig kan zijn, kan zich hier aanmelden.